Diari NO TAN A PROP.

Al Baix Maestrat aboquem al mar les aigües residuals sense la depuració mínima legal. Havíem de tenir una depuradora amb data límit a l'any 2000 i ens la neguen malgrat que fa més de vint anys que paguem al rebut d'aigua un canon valencià de sanejament per una depuració que no es fa. A més incomplim la Directiva 91/271. Ja n'hi ha prou de tirar merda al mar.

El Magatzem Temporal de residus nuclears més a prop. agost 28, 2008

Filed under: baix ebre,nuclear — notanaprop @ 7:29 pm

ENRESA ha adjudicat el disseny i construcció del Magatzem Temporal Individualitzat (ATI) d’Ascó -Ribera d’Ebre-a la companyia Holtec International d’EEUU, especialitzada en la fabricació d’aquests sistemes d’emmagatzematge.

Ecologistes en Acció qualifica si més no d’inoportuna aquesta adjudicació en un moment que la gestió de les centrals catalanes està més que en dubte.

En el BOE del dia 26 d’agost apareix l’adjudicació a la companyia Holtec International del disseny, construcció i recolsament en l’adjudicació del ATI per al combustible gastat de la central nuclear d’Ascó II (Tarragona). L’adjudicatària és una multinacional procedent d’EEUU i ha actuat prèviament, per exemple, en la construcció del magatzem en sec per a guardar el combustible gastat dels tres reactors no danyats de Chernobil. El preu de l’adjudicació és de 17.536.671 dòlars, uns 12 milions d’euros al canvi actual, la major part del qual recau sobre la recaptació del rebut de l’electricitat, és a dir, els hem pagat tots els consumidors gairebé totalment.

Per a Ecologistes en Acció l’adjudicació d’aquest contracte és del tot inacceptable, ja que permetrà a Ascó disposar d’un ATI que li permetrà seguir funcionant indefinidament. Això beneficia als propietaris de la central, la companyia ANAV (Associació Nuclear Ascó-Vandellòs), que com no es prenen mesures extraordinàries contra ells, se’ls permetrà funcionar en el futur sense que es procedeixi a una suspensió cautelar del permís d’explotació. Es tracta d’un recolzament a l’ANAV en un moment que la successió d’incidents nuclears ha posat seriosament en qüestió la seva gestió i la seva cultura de seguretat. De fet, sembla temerari que les tres centrals nuclears catalanes segueixin en mans de tals gestors.

Ecologistes en Acció vol cridar l’atenció sobre el problema dels residus radioactius d’alta activitat, substàncies perilloses durant centenars de milers d’anys, per als quals encara no existeix una forma de gestió satisfactòria. La prova és que a Espanya no s’ha aconseguit encara un consens social sobre la gestió de tals substàncies i aquest no s’assolirà en tant no s’estableixi un calendari de tancament admissible de centrals nuclears. El debat sobre gestió dels residus va unit indissolublement al de l’energia nuclear. Mentre segueixin les centrals en funcionament se seguiran produint tals substàncies, i totes les formes de gestió tenen problemes fins a la data. El ATI d’Ascó no és més que una forma de guanyar temps.

Finalment és obligatori recordar que els terrenys sobre els quals s’assenta la central nuclear d’Ascó corresponen a una tipologia geològica de caràcter argilenc amb propensió a la seva inestabilitat a causa de l’acció que exerceixen les aigües del riu Ebre en el subsòl del mateix terreny. Aquest problema va ser detectat al 1974 i des de llavors s’han produït diverses elevacions del terreny, pel que la construcció de la central es va fer sota coneixement d’aquest problema i amb la falsificació dels estudis geològics i sísmics.

Per aquesta raó Ecologistes en Acció s’oposa que dites terrenes segueixin ocupats per unes instal•lacions d’una descomunal envergadura i sol•licita que a la clausura immediata dels dos grups es procedeixi al seu desmantellament. Per tot això, la construcció d’una nova infraestructura de gran tonatge en el mateix terreny engendra nous dubtes sobre la seguretat del mateix, més quan aquestes allotjaran residus radioactius.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

 
Segueix

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 167 other followers